A projekt

A projekt fő célja az egészségügyi adatok esetfüggő analitikai feldolgozása az egészségügyi ellátórendszer egyes jellemző problémáinak támogatására, így különösen a szakember- és gyakorlati tapasztalathiány kompenzálására, az ICT megoldásokkal támogatott diagnosztika és szakemberképzés, valamint az innovatív egészségjavítást célzó szekunder kutatások elősegítésére. A projekt célja továbbá, az egészségügyi szolgáltatások minőségének korszerű, holisztikus, egészségügyi, informatikai szempontokat is figyelembe vevő szimulációs rendszerrel megalapozott javítása. Az eszköz megvalósítását egy hosszantartó, a rugalmas és puha testek fizikáját vizsgáló kutatás, valamint egy képi adatokra kiterjedő egészségügyi adatgyűjtés előzte meg.

A projektben alsó végtag (lábszár) oktatási célú érsebészeti szimulációját valósítjuk meg 2 db haptikus karral irányított sebészeti eszköz valós idejű modellezésével, 3 dimenziós megjelenítéssel.

A projekt az Új Széchenyi Terv Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása c. pályázati kiírása keretében, hazai és európai uniós támogatással valósult meg.

Kedvezményezett neve: Innofor-Invest Kft.
Projekt címe: Piacorientált Kutatás-fejlesztési tevékenység az Innofor-InvestKft.-nél
Támogatás mértéke: 55,82 %
A projekt kezdeti dátuma: 2014.01.02.
A projekt megvalósításának befejezése: 2015.01.31.
A szerződésben rögzített összköltség: 144 910 050 Ft
A szerződésben rögzített támogatás: 80 889 522 Ft
A szerződés száma: GOP.1.1.1-11-2012-0354

Széchenyi Terv

A termék

A termék egy háromdimenziós egészségügyi szimulációs rendszer, amely két darab haptikus robotkarból, valamint egy 3D szemüvegből áll, ahol a robotkarok az eszköz irányítását, a szemüveg pedig a valósághű környezet megteremtését szolgálja.

A megvalósított prototípus környezetben a felhasználó először teszt feladatokon keresztül elsajátíthatja a haptikus karok és a 3 dimenziós megjelenítő használatát, majd érsebészeti beavatkozás szimulációt hajthat végre, melynek során egy értisztítónak a lábszáron keresztül az érbe történő bevezetését és azzal az érszűkületet, érelzáródást okozó lerakódások eltávolítását kell sikeresen teljesítenie. A valós idejű tevékenységet opcionálisan előre felvett minta mozgássorozat megjelenítése, valamint a haptikus kar fizikai visszacsatolása mellett kiegészítő audio visszajelzés is támogatja.

A termék felépítése

Szoftver komponensek:
> fizikai modellen alapuló 3D szimulációs platform
> interaktív szimuláció
> valós műtéti mozgássorozatot feldolgozó videoelemző rendszer
Hardver komponensek:
> 3 dimenziós megjelenítést biztosító monitor és szemüveg
> mozgássorozatot felvevő kamera és jelfeldolgozó egység
> az irányítást és visszacsatolást biztosító két haptikus robotkar
> kiegészítő audio visszajelzést biztosító hangszórók
> a környzetet futtató és az integrációt biztosító PC

Inno 3D

Felhasználási területek

A projekt célja egy olyan, az orvosképzést elősegítő eszköz megalkotása volt, amely segítségével 3 dimenziós szimulációs környezetben, robotikával kiegészítve egészségügyi beavatkozásokat (például nem invazívsebészeti eljárások) lehet modellezni.A valós műtétek során rögzített videó anyagok a szimuláció alapjául szolgálnak, így a szimulált műtétet végző orvostanhallgató egyrészről begyakorolhatja a szükséges mozdulatokat, másrészről egy gyakorlott orvos eltérhet azoktól és új megoldásokat is feltárhat. A 3D szimulációs eszközünk azért jelentős segítség az egészségügy számára, mert a használatával nő az orvosok gyakorlati lehetősége, amivel egyrészről csökkenthető a műhibák és a sikertelen eljárások száma, másrészről rövidül az műtéti eljárások ideje, továbbá a robotika elterjedésével rövidülnek a felépülési idők a betegeknél, ezzel együtt csökken a betegállományban töltött idő is.

Az egyes – akutatási projektre épülő – termékek piaca széles spektrumon mozog, kezdve a felsőoktatási intézményektől, kutató intézetekig, kórházak, laborok és más, olyan piaci szereplők, akik orvosi robotikával vagy szimulációval foglalkoznak. A rugalmas test valósághű szimulációja, modellezése érdeklődésre számíthat az egészségügy részéről. A kutatási projektünk eredményeiből részeredmények, megoldások és ipari szabványok külön is hasznosíthatóakakár szabványként, akár standardizált interfészként, vagy DevKit-ként (Fejlesztői keretrendszerként).

Képek a termékről

Kapcsolat

Székhely: 1116 Budapest, Temesvár utca 20. 3. em. 317.
Telephely: 3200 Gyöngyös, Arany János utca 21.
E-mail: info@innofor-invest.com
Webcím: innofor-invest.com